Świetna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich wariantów, które proponuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. włosi gotują Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film