Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film