jeszcze więcej rodzai kaw

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje wielkiego trudu. zawód barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film